La Comunitat celebra el 750 aniversari de la sèquia Major amb unes conferències repassant la seua història

 

 

Una taula rodona moderada per Vicent Gil junt a Enric Guinot, Vicent Garcia i Cristian Pardo repasa els orígens i actualitat d’esta infraestructura

 

 

La Comunitat de Regants de Vila-real ha celebrat el 750 aniversari de la Sèquia Major amb una taula rodona repassant la història de la infraestructura i analitzant el seu estat actual. Pasqual Broch, president de la Comunitat ha ressaltat en la clausura de l’acte que “la sèquia hui no sols és una infraestructura hidràulica bàsica, és també una font de vida, encara que moltes vegades, per tindre-la sempre al nostre costat, no l’hem sabuda valorar com cal. La sèquia està viva i necessita atenció, vigilància, millores contínues i neteja per donar-li un bon present i un millor futur. El Sindicat de Regs de Vila-real i Alqueries accepta el repte i treballa per aconseguir-lo, però precisa també de la col·laboració ciutadana i institucional”

 

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch ha destacat que “la séquia Major forma part de la història i el paisatge urbà de Vila-real des d'abans fins i tot de la nostra creació com a poble. Un element de gran valor patrimonial, històric i emocional per a tots els vila-realencs i vila-realenques, que volem seguir treballant per millorar i impulsar, de la mà del Sindicat de Regs, el seu propietari, sense oblidar mai que la nostra séquia té un ús principal: regar les terres del terme”.

 

Per la seua banda, els conferenciants Enric Guinot, professor de la Universitat de València ha parlat sobre els orígens medievals de les hortes i comunitats de regants valencianes; Vicent Garcia, de la Universitat Jaume I de Castelló, ha fet una conferència sobre els drets des de la construcció de la sèquia Major fins la sentència arbitral i Cristian Pardo, que treballa al Archivo Histórico de la Nobleza de Toledo, ha basat la seua intervenció en l’assut i l’inici del sistema hidràulic.

 

Broch ha destacat “l’interés de totes tres xerrades” i ha agraït a Vicent Gil, fins fa poc arxiver municipal de Vila-real, que haja actuat com a moderador. Per últim, el president de la Comunitat de Regants de Vila-real ha afirmat que “el sinuós recorregut de la sèquia al seu pas pel terme de Vila-real ens fa tindre una paisatge singular, molts pobles han tapat els canals d’aigua en honor al progrés dels vehicles, però el que han fet es perdre un paisatge diferencial i amistós amb les persones, com el que disfruten els ciutadans de Vila-real i les Alqueries. Hem de ser capaços entre tots de transmetre a les generacions futures la importància d’aquest bé que té la nostra ciutat i aconseguir que continuen amb la tasca de protecció i conservació que els nostres avantpassats van iniciar i nosaltres hem mantingut i intentat millorar”.